Lige pludselig blev en helt almindelig fredag til en bage-fredag herhjemme. Jeg har længe ikke haft så meget overskud, men i dag var der pludselig noget. Det skulle udnyttes!
Dagen startede med klejner, så lavede jeg brunkager, så marcipansmåkager og til slut har jeg bagt rugbrødene. Småkagerne fortjener næsten billeder, og dem har jeg ikke fået taget endnu, så lad os tage bagedagen bagfra.
Rugbrød:
Det er snart mange år siden at jeg besluttede at jeg selv ville bage rugbrød. Alt andet er jo tosset. Hvorfor købe rugbrød til overpris, som er fyldt med alt muligt underligt, når man kan bage det selv? Mit svar var dengang at det var MEGA besværligt og at surdej er noget sært, underligt noget. Men jeg tog så meget fejl. Jo første gang man laver rugbrød, skal man lave surdej, og ja, det tager nogle dage. Men så virker den også i ca. 50 år, man ved faktisk ikke om den dur længere end det, der er vist ikke nogen der har prøvet. Min er 2 år og 3-4 måneder og den er bare GO!
Lad os tage det helt ned på jorden:
Du skal bruge 3 ingredienser, du kan faktisk nøjes med 2 hvis du virkelig insisterer, men min erfaring siger 3. Og så gør du bare sådan:
Hiv en tilpas størrelse skål ud af skabet (den skal kunne indeholde et par liter, på den måde er der også plads til evt. bobler undervejs). Hæld i denne skål 2 dl. vand og 2 dl. mel (1 dl. rugmel og 1 dl. hvedemel - mikset med 50% af hver er super godt, og det er også denne 50-50 fordeling du bruger resten af ugen). Rør rundt i din blanding og lad skålen stå ved stuetemperatur, sådan lidt halv tildækket. Vi vil have bakterier i, men heller ikke for mange. Jeg satte min skål ind i et lukket skab, det virkede ganske fint.
De næste 3-4-5 dage eller deromkring tager du én gang om dagen skålen frem, og hilser på surdejen ved at hælde 1 dl. vand og 1 dl. melblanding (50-50 husker du nok) i og blander.
En dag når du skal kigge til dejen bobler den lystigt, og lugter sådan en lille smule sjovt. Lidt gæret, øllet, agtigt. Og så er den PERFEKT!
Ikke så svært vel? Og jeg nævner det lige en gang til. Du skal kun gøre dette én gang i hele din rugbrødskarriere.
Et godt råd: giv lidt til nogle du har kær, de bliver glade, og du bliver glad når din surdej på mystisk vis er blevet væk eller sådan noget. Det sker! Og så har du et sted hvor du kan gå og få en "bid" af din originale surdej ;o)
Når du har klaret dette er du klar til rugbrød. Opskriften får du altså lige lidt senere, eller en anden dag. Men hvis du er vildt spændt kan jeg afsløre ingredienserne, så kan du jo handle ind til rugbrødet, så du er klar når din surdej er:
Rugmel (er på GENIALT 10 kr for 2 kgs tilbud i Kvickly denne uge)
Hvedemel
Knækkede rugkerner
Salt
Vand
Spændende kerner/frø/revede grøntsager (kan også sagtens undlades)
Og det er DET! Så er det lige at man tænker, at det der rugbrød nede fra butikkerne har 3 gange så mange ingredienser, og så undrer man sig. Især over de "rugbrød" hvis hovedingrediens er hvedemel, og over alle de rugbrød der indeholder sukker/sirup, ej men det behøver det da ikke, eller de MANGE e-numre der er i, surdejen klarer den del for os. Det holder super godt på køl!
Opskrifter på klejner, brunkager og marcipansmåkager kommer også.
Ingen kommentarer
Send en kommentar